Русия се готви за тежка ситуация с коронавируса

Понастоящем в Руската федерация има 145 268 заразени, а 1356 болни са починали

Русия се готви за тежка ситуация с коронавируса | StandartNews.com

След като регистрира днес нов скок в броя на заразените с коронавирус за едно денонощие, Русия се изправя пред ново предизвикателство. По официални данни, през последните 24 часа са били установени 10 581 случаи, което е само с 52 по-малко от вчерашния рекорд. Понастоящем в Руската федерация има 145 268 заразени, а 1356 болни са починали.

Както и на други места, коронавирусът засегна хора от високите етажи на държавата: премиерът Михаил Мишустин и министърът на строителството и жилищното стопанство Владимир Якушев обявиха в края на миналата седмица, че са дали положителни проби за Ковид-19.

Докато редица европейски държави облекчават постепенно мерките за изолация, Русия стана страната с най-голям брой новозаразени.

Въпреки това, смъртността остава ниска в сравнение с държави като Италия, Испания и САЩ. Властите посочват, че това е благодарение на бързото затваряне на границите, на широко извършване на тестове и на проследяването на заразата, докато критични гласове поставят под съмнение тези числа.

Все пак, считано от 12 май, страната се готви да започне постепенно премахване на мерките за изолация, обявени миналата седмица от президента Владимир Путин, който призна, че ситуацията остава "трудна".

В Москва са съсредоточени около половината от случаите на зараза и столицата е епицентър на пандемията в Русия. Кметът Сергей Собянин каза, че "опасността продължава да расте" и призова жителите на града да съблюдават мерките за изолация.

Заради пандемията, Кремъл трябваше да отложи планирания за 9 май военен парад за честване на 75 години от победата над нацистка Германия.

Той ще бъде заменен с полети на военни самолети над големите руски градове, а репетиция за въздушния парад беше направена днес над безлюдния Червен площад в Москва.

Постоянното показване на случаите на зараза увеличава и натиска върху националната система за здравеопазване, отбелязва Асошиейтед прес. Появиха се притеснения, че болниците може да се окажат претъпкани. Властите твърдят, че за момента болничните заведения се справят с увеличения брой случаи на Ковид-19.

Кметът на Москва посочи, че реалният брой на заразените в столицата може да е до 2 на сто от населението. Това се равнява на над 250 000 души в град с 13-милионно население.

Някои от тестовете, използвани в Русия, може да са с точност до 70-80 процента, но според Собянин качеството на тестовете се подобрява.

Предусещайки бързо увеличение в броя на заразените, московските власти бързат да преустроят голяма ледена пързалка и няколко изложбени палати във временни болници за пациенти с коронавирус с общо 10 000 легла.

Руските власти са разпоредили всичките 120 000 болнични легла за лечение на пациенти с Ковид-19 в 82-та субекта на федерацията да разполагат респиратори и друго най-необходимо оборудване. Но много болници в огромната държава съобщиха за недостиг на техника и защитни облекла.

Руската икономика е частично спряла от края на март, а президентът Владимир Путин удължи мерките за преустановяване на работа до 11 май.

Вече се чуват гласове, че неработните дни може да доведат до скок в заразата, а полицията увеличи патрулите, за да предотврати нарушения на мерките за изолация.

Московската полиция каза, че ще използва хеликоптери и дронове, за да не допусне събирания на много хора в градските паркове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай