Русия с нов ход срещу неприятелите

Предлага се законопроект, който трябва да бъде одобрен на три четения в долната камара на парламента

Русия с нов ход срещу неприятелите | StandartNews.com

В "Държавната дума" на Русия днес бе внесен законопроект, който забранява на граждани на "неприятелски държави" да осиновяват русначета, предаде Ройтерс.

Предложението, направено от руски депутати и публикувано на сайта на "Държавна дума", включва разширяване на обсега на прилагане на закон от 2012 г., който забранява на американци да осиновяват руски деца, като го прави приложим спрямо граждани на всички страни, които извършват "неприятелски" действия срещу Русия.   

През 2012 г. Москва забрани осиновяването на руски деца от американски граждани в отговор на санкциите на Вашингтон срещу високопоставени руски представители, за които се смята, че са свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски в руски арест.

След приемането на закона броят на осиновяванията отбеляза сериозен спад. Според агенция ТАСС 240 руски деца са били осиновени от чужденци през 2019 г. в сравнение с 2604 през 2012 г., посочва АФП.

Руският списък на неприятелските държави се разшири, след като много държави наложиха санкции на Федерацията заради нашествието ѝ в Украйна през февруари. Понастоящем в този списък фигурират САЩ, Великобритания, всички държави от ЕС, Южна Корея, Нова Зеландия, Япония, Норвегия и Тайван, уточнява Франс прес, предаде БТА.

За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен на три четения в долната камара на парламента. След това той ще бъде гласуван и в Съвета на федерацията - горната камара, преди да бъде одобрен от президента Владимир Путин. Последните два етапа в повечето случаи са обикновена формалност, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай