Русия с лост за влияние в ПАСЕ

Избраха Пьотр Толстой за заместник-председател на Асамблеята

Русия с лост за влияние в ПАСЕ | StandartNews.com
  • Избраха Пьотр Толстой за заместник-председател на Асамблеята
  • Сега ние получаваме възможност да влияем на дневния ред

"До днес беше невъзможно нашата работа в рамките на Съвета на Европа да се счита за пълноценна и всеобхватна. Сега ние получаваме възможност да влияем на дневния ред." Това заяви пред журналисти Пьотр Толстой минути, след като стана зам.-председател на  Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Депутатите й избраха ръководителя на руската делегация и заместник-председател на Държавната Дума за заместник-председател на Асамблеята, предава TACC, цитирана от „Фокус”.

252 от 321 парламентаристи взеха участие в гласуването, заяви водещият на заседанието. Три бюлетини бяха невалидни, преброени са 249 гласа. 132 делегати от ПАСЕ изразиха подкрепа за кандидатурата на Толстой, 117 бяха против. "Г-н Толстой получи абсолютно мнозинство от подадените гласове и по този начин се счита за избран за заместник-председател от Руската федерация", потвърди водещият.

 „Тук сме, за да защитим позицията на Русия, интересите и правата на гражданите на страната ни, за да отстояваме нашите принципи и ценности,“ подчерта още Толстой.

„Сигурен съм, че ще допринесем за бъдещето на Съвета на Европа“, завърши политикът, като изрази специална благодарност на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин „за проявеното доверие.“

По-рано повечето участници в зимната сесия на ПАСЕ подкрепиха кандидатурата на Толстой в първия тур на изборите, но спечелените гласове не бяха достатъчни, тъй като правилата позволяват победа в първия тур само ако повече от половината от делегатите на ПАСЕ гласуват. Във втория тур бе събрано достатъчно мнозинство.

Председателят на ПАСЕ има 20 заместници. Те се избират в началото на всяка година на зимната сесия на Асамблеята. По традиция заместник-председателите заместват председателя в негово отсъствие, по-специално водят заседания и участват в заседанията на Бюрото на ПАСЕ. Също така от името на председателя те могат да изпълняват определени представителни функции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай