Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Това сочат изявления на служебни лица от двете страни

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници | StandartNews.com

Това сочат изявления на служебни лица от двете страни, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Руският заместник-външен министър Григорий Карасин заяви днес пред журналисти в Москва, че се обсъжда размяната на задържаните в Керченския проток през ноември миналата година 24-ма украински моряци. Те се намират в следствен изолатор в Москва и на всички е предявено официално обвинение в „незаконно пресичане на държавната граница на Руската федерация, извършено от организирана група“.

Украинската генерална прокуратура пък съобщи днес, че е вероятно руски журналист, задържан в Украйна, да бъде освободен, информира БТА.

В Киев пристигна днес на посещение руският омбудсман и официален представител по правата на човека Татяна Москалкова за разговори относно задържаните руски граждани в Украйна. На съвместен брифинг с украинската си колежка Людмила Денисова след срещата им тя каза, че в момента се извършва предварителна работа по уточняване на списъците на задържаните и в двете страни. Според Москалкова в този списък фигурират 50 руски граждани, като 27 от тях се намират в места за лишаване от свобода. Според Ройтерс Русия държи десетки украинци, а сред разменените може да бъде и украинският режисьор Олег Сенцов, който излежава присъда в Русия по обвинение в тероризъм.

Москалкова и Денисова обсъдили и механизма за взаимното освобождаване на гражданите на двете страни, а също и „възможността за решаване на хуманитарни въпроси относно предоставянето на медицинска помощ на отделни граждани, които се намират в места за лишаване от свобода“. По украинския телевизионен канал „Прямой“ по въпроса за задържаните в Русия украински моряци Москалкова каза, че „Москва е готова да ги освободи, ако Киев поеме задължение да гарантира след това участието им в съдебния процес“. Москва е готова да върне и „задържаните плавателни средства, ако те бъдат запазени като доказателства“. Тя напомни, че тази позиция е била изложена в руска нота до Украйна, но Киев дал отрицателен отговор.

Украинският политик Виктор Медведчук, който оглавява проруската опозиция в страната, каза пред Ройтерс, че размяната на затворници между двете страни е въпрос на дни. Юрист и бизнесмен, 64-годишният Медведчук е главна фигура в партията „Опозиционна платформа - За живот“ и е разследван от украинските власти за държавна измяна заради възгледите си по въпроса за Донбас. Неговата партия обаче има реални шансове да се класира на второ място в предстоящите избори в неделя. А партията на 41-годишния нов президент Зеленски „Слуга на народа“ се очаква да победи с около 50 на сто от гласовете, но може и да не й достигне абсолютно мнозинство за самостоятелно управление.

Засилената активност относно задържаните руснаци и украинци идва след състоялия се миналата седмица телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и новоизбрания му украински колега Володимир Зеленски, отбелязва АП. При първия си телефонен контакт двамата президенти са обсъждали и размяната на затворници. Зеленски освен това предложил на Путин да се срещнат на неутрално място - в беларуската столица Минск. При предишния украински президент Петро Порошенко двете страни разговаряха в присъствието на представители на Германия и Франция (т.нар. Нормандски формат - б.р.), отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай