Събота,

Румънският пример - Ротацията на премиер се отложи

От: Редакция -
961
Румънският пример - Ротацията на премиер се отложи
A
A
A

Румъния отново ни е за пример. Този път в идеята за ротация на премиери. Северната ни съседка пое по този път и днес е пред политическа криза. В днешния ден политиците Келемен Хунор, Николае Чука и Марчел Чолаку застанаха заедно пред медиите, за да обявят, че отлагат ротацията на премиера, която трябваше да се извърши днес.

"Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията на правителството няма да се състои, докато не разрешим проблемите с образованието и стачката на учителите не бъде преустановена", това съобщи настоящият министър-председател на страната Николае Чука на извънредна пресконференция днес, в деня, в който трябваше да се оттегли от премиерския пост и да предаде щафетата на председателя на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Марчел Чолаку, предаде БТА.

“Няма да подавам оставка и да бягам от отговорност до разрешаването на кризата”, подчерта Чука. Той бе подкрепен от бъдещия си наследник Чолаку, който заяви, че обявеното решение е правилно и промените в правителството не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.

Днес лидерът на Нацианалнолибералната партия трябваше да се оттегли от поста премиер, за да предаде щафетата на сегашния председател на Камарата на депутатите Марчел Чолаку от Социалдемократическата партия и да се осъществи ротацията на властта между коалиционните партньори. 

Премиерът отбеляза, че благодарение на създадената стабилна коалиция и политическа стабилност, досега Румъния е успяла да управлява енергийната криза и да се справи с последиците от войната в Украйна и с ефектите от инфлацията. Николае Чука информира, че през първото тримечесие на тази година Румъния е трета по икономически растеж в Европейския съюз.

Чука бе подкрепен от своя бъдещ наследник на поста - Марчел Чолаку, който заяви, че обявеното решение е правлино и промените в правителството не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.

„Това е решение, което взимаме заедно. Приехме, че приоритет номер едно в правителствената програма са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз представлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разрешим този проблем, но трябва да имаме и баланс”, заяви председателят на Камарата на депутатите и лидер на Социалдемократическата партия. 

„Убеден съм, че има нужда от предвидимост, отговорност и укрепване на доверието в обществото”, посочи лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор. „С една ръка гасихме пожари, с другата ръка градихме“, подчерта метафорично лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния. 

Решението за отглагането на ротацията е било взето след извънредни консултации в четвъртък вечерта, съобщиха тримата коалиционни лидери. Те не пожелаха да отговарят на въпроси на медиите, въпреки че бяха помолени за подробности относно решението.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com