Румънският президент с ключови думи за България и Шенген

Клаус Йоханис говори на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани

Румънският президент с ключови думи за България и Шенген | StandartNews.com

В момента сме в пакет с България за Шенген и това усложнява преговорите, коментира румънският президент Клаус Йоханис в рамките на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която се провежда в Брюксел.

“Шенгенското досие е европейско досие, което не вървеше както трябва. При нас миналата година в началото на зимата Австрия отказа да гласува за влизането на Румъния в Шенген. Оттогава всички преговарят на абсолютно всички нива. Сега има известна гъвкавост в австрийската позиция, но искам да бъда много честен, има още дълъг път и са необходими много преговори и много дискусии. Не искам някой да мисли, че сме на крачка от благоприятен резултат за Румъния“, каза Клаус Йоханис, цитиран от Диджи24, предаде БТА.

По думите му властите в Букурещ имат уверения за подкрепа от всички държави членки на ЕС с изключение на Австрия.

“Нямаме сигнали от други държави, че биха се противопоставили на влизането на Румъния в Шенген. От друга страна, знае се, че в момента ни третират, такава е процедурата, заедно с България и това усложнява преговорите, защото те ще се водят три- и четиристранно, в много малко ситуации ще се проведат двустранно, както се казва директно, и това е още един труден момент”, подчерта държавният глава на Румъния. 

Запитан дали изключва възможността за извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи до края на тази година, Клаус Йоханис отговори: „Не, не изключвам нещо подобно“. По думите му, ако се постигне приемлив компромис, тогава със сигурност има възможност за свикване на извънреден съвет и приключване на въпроса.

Темата коментира и министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою. 

„България и Румъния са покрили всички критерии за пълноправно членство в Шенген и резултатите от последната мисия в България, осъществена от експерти от страни членки, включително Австрия и Нидерландия, доказват това отново“, каза още Предою, цитиран от Диджи24.

Той уточни, че настоящите преговори не са само за така наречения "Въздушен Шенген".

„Ние обсъждаме всички граници. Дискусиите са градивни, дори и да са трудни. Всички искаме решение по този случай през декември. Обсъждаме всичко пакетно, не в близка перспектива, но обсъждаме всичко. Не мога да прогнозирам какъвто и да е резултат на този етап, защото тези дискусии продължават“, каза Предою.

Той обясни, че Виена не налага нови условия за Шенген. 

“Това не са условия, а поредица от съпътстващи мерки, свързани с процедури, които вече са в сила и които се прилагат от Румъния и други държави членки. Не става въпрос за прехвърляне на мигранти от Австрия в Румъния, а за връщане обратно на тези хора, които са влезли в Румъния предварително, регистрирани са в шенгенските системи в Румъния и които впоследствие са мигрирали нелегално в Австрия. Това е действаща процедура съгласно Дъблинското споразумение”, отбеляза вътрешният министър.

По думите му другите две съпътстващи мерки са насочени към засилване на граничния контрол с подкрепата на служители на Фронтекс, включително австрийски служители, и с увеличаването на европейските средства, които се отделят за охрана на границата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
bess
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи