Румъния разтърси Европа! Какво поиска президентът

Няма официално потвърждение

Румъния разтърси Европа! Какво поиска президентът | StandartNews.com

Северната ни съседка отново демонстрира политическо самочувствие, какво ние очевидно нямаме.

Румъния е уведомила съюзниците от НАТО, че предлага президента Клаус Йоханис за генерален секретар на Алианса, съобщава Bloomberg.

В отговор на G4Media.ro президентската администрация заяви, че "не коментира слухове".

Припомняме, че името на Клаус Йоханис вече беше спрягано за наследник на Йенс Столтенберг като ръководител на НАТО. Преди да бъде удължен мандатът на сегашния генерален секретар на НАТО, президентът беше в списъка на възможните приемници.

Освен това през 2022 г. президентът Клаус Йоханис не изключи възможността да бъде наследник на Йенс Столтенберг начело на НАТО. "Ако ми беше направено такова предложение, бих оценил много сериозно ситуацията и бих направил публично изявление", каза тогава румънският президент, предава News.bg. 

Сегашният нидерландски премиер Марк Рюте е фаворит за лидерството на НАТО, като е подкрепян включително от САЩ и Обединеното кралство. Източници обаче твърдят, че той не може да събере достатъчно гласове поради съпротивата на съюзниците от Източния фронт като България, Унгария, Турция и Румъния.

Пътят на Рюте към ролята на генерален секретар го поставя на курс на сблъсък с Русия, тъй като Алиансът се изправя срещу Владимир Путин две години след началото на войната в Украйна.

А ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Овалния кабинет, лидерът ще трябва да се ориентира в скептицизма на републиканеца към НАТО и колективната сигурност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай