Роухани бе посрещнат с дъжд от яйца в Иран

Роухани бе посрещнат с дъжд от яйца в Иран | StandartNews.com

Техеран. Иранският президент Хасан Роухани бе посрещнат с дъжд от обувки и яйца на летището в Техеран при завръщането си от Ню Йорк, където участваше в годишната сесия на Общото събрание на ООН, предаде Би Би Си.

На летището той бил посрещнат както от поддръжници, така и от противници на нормализирането на отношенията със САЩ и Запада. Според АФП 200-300 негови привърженици скандирали "Роухани, благодарим ти!", докато друга група крещяла "Смърт за Америка!" и "Смърт за Израел!".

В петък Роухани проведе 15-минутен телефонен разговор с американския президент Барак Обама. Държавни ръководители на двете страни не са общували от 1979 г., когато бяха прекъснати двустранните дипломатическите отношения след ислямската революция в Иран.

Пред репортери в Белия дом Обама заяви, че двамата с Роухани са наредили на своите екипи да работят експедитивно за споразумение по ядрената програма на Иран. Той подчерта, че това е уникална възможност да се постигне напредък с Техеран по проблема, който го изолира от Запада.

„Макар че със сигурност ще има големи препятствия по пътя, напред и успехът по никакъв начин не са гарантирани. Аз вярвам, че можем да постигнем всеобхватно решение", подчерта Обама.

Фактът, че толкова дълго време е минало, откакто американски и ирански лидер са разменили думи, отразява дълбокото недоверие между нашите страни", каза Обама, но добави, че това сочи също шанс за придвижване напред. „Наистина вярвам, че има база за решение", каза той.

Но този телефонен разговор е дошъл в повече на проислямистките сили и най-малко 60 техни представители скандираха срещу Роухани, САЩ и Израел. Един дори хвърли обувка срещу капака на президентската кола, но не я улучи. Срещу президента полетяха и яйца, но охраната го предпази с чадър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай