Робот-журналист пише статии за американски вестник

Робот-журналист пише статии за американски вестник | StandartNews.com

Лос Анджелис. "Лос Анджелис Таймс" неслучайно беше първата медия, която пусна информация за земетресението в Калифорния в понеделник. Вестникът разчита и на подкрепление от технологичния свят.

Журналистът Кен Скуенке, който е и програмист, създал алгоритъм, с чиято помощ автоматично се генерира кратка статия, когато стане земетресение. Той разкрива пред сп. "Слейт", че били необходими около три минути за появата на информацията онлайн, предаде БиБиСи.

"Робожурналистиката" все по-често се използва в новинарските медии по света. "Лос Анджелис Таймс" е пионер в технологията, която използва достоверни източници като Американската геоложка служба и изпраща данните в шаблон преди написването на новината.

Друг алгоритъм, притежание на вестника, е посветен на създаването на материали за извършени престъпления в града. Впоследствие редакторите решават кои материали се нуждаят от доразвиване. Други медии приложиха идеята за базирани на определен алгоритъм методи за предаване на информация в други области, като например спорт.

"Генерираните от роботи новини не са заместител на журналиста, но позволяват наличните данни да бъдат събрани и разпространени бързо", казва Скуенке. "Това е допълнение. То спестява много време на хората и за някои видове истории технологията обикновено се сдобива с информацията точно толкова добре, колкото всеки журналист. Според мен тя не заменя работата на никого, но в същото време прави работата на всички по-лесна", допълва Скуенке. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай