Робърт Мугабе печели изборите в Зимбабве

Правителството не допусна западни наблюдатели

Робърт Мугабе печели изборите в Зимбабве | StandartNews.com

Хараре. Полицията в Зимбабве обеща да се справи с всякакви опити да се съобщят предварителни резултати от гласуването за президент в сряда, предаде Би Би Си.

Междувременно, агенция Ройтерс предаде, че Робърт Мугабе е спечелил изборите, позовавайки се на запознати източници от неговата партия Зану-ПФ.

От партията на Морган Тсвангирай, МДС, заявиха, че по време на изборите е имало "грандиозна изборна измама"

Решението на полицията означава, че може да минат много часове преди да бъдат обявени първите официални резултати от избирателната комисия, въпреки че политическите партии ще имат незабавен достъп до индивидуални резултати, публикувани в избирателните секции. Крайните резултати се очакват след близо четири дни.

Президентът Робърт Мугабе се бори да продължи своето 33-годишно управление срещу своя основен съперник Морган Тсвангирай, министър-председател за последните четири години от правителството на националното единство.

Полицията осуети плановете да се съпоставят резултатите от изборите, публикувани извън избирателните секции, като обяви за престъпление публикуването на резултатите като текстови съобщения или в интернет, каза Франсис Лавмор, високопоставен служител в НПО, наблюдаващо изборите, пред Ройтерс.

"В много от избирателните секции, обществеността няма достъп до информацията", каза тя пред Ройтерс.

Полицията заяви на пресконференция, че ще предприеме действия срещу "хората, които обявяват резултатите от изборите преди избирателната комисия на Зимбабве", новинарски мрежи докладвани.

Изборите бяха първите след приемането на нова конституция, одобрена на референдум през март миналата година.

Правителството забрани на западни организации да изпратят наблюдатели на изборите, но бяха дадени акредитации на представители на Африканския съюз, както и на местни организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай