Решаващият момент наближава! Спешен призив от Борел

Той очаква оставащите пречки пред одобряването на новите санкции срещу Москва да бъдат преодолени скоро

Решаващият момент наближава! Спешен призив от Борел | StandartNews.com

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова държавите от ЕС спешно да доставят на Украйна боеприпаси от собствените си запаси. Украинските войски спешно се нуждаят от големи количества боеприпаси, особено за танкове и артилерия, отбеляза той на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи.

"Ясно е, че в следващите седмици е необходимо да има доставки от запасите на европейските въоръжени сили, а след това може да се организират европейски обществени поръчки за увеличаване на производството на боеприпаси. Трябва да използваме това, което имаме", посочи той.

"Предстоящата пролет ще бъде решаваща, Русия струпва войски по фронта, 350 хиляди войници са вече там - почти два пъти повече, отколкото в началото на тази непредизвикана, неоправдана и пълномащабна война, довела до толкова жертви и престъпления срещу човечеството. Очевидно Русия предприема ново настъпление, трябва да продължим подкрепата за Украйна, за да спечели. Времето е решаващо, от скоростта зависят животи", добави Борел, цитиран от БТА.

Борел изрази очакване в следващите часове или дни да бъдат преодолени оставащите пречки пред одобряването на новите санкции срещу Москва. Той призова да бъде подновена сделката с Русия, по която досега бяха изнесени 50 милиона тона украинско зърно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай