Рекордна реколта от опиумен мак в Афганистан

Рекордна реколта от опиумен мак в Афганистан | StandartNews.com

Кабул. Отглеждането на опиум в Афганистан е достигнало рекордни нива, предупреждава ООН. Над 200 000 хектара са новозасадените площи с мак, което е с почти 40% повече от миналата година. При максимален добив се очаква количествата да надхвърлят търсенето в световен мащаб, съобщи BBC.

Великобритания изпрати войски в провинция Хелманд, за да попречат на събирането на реколтата от опиумен мак. Частите се готвят за изтегляне и поради това най-голямото увеличение се наблюдава в този регион. 

Ръководителят на службата на ООН по наркотиците и престъпността в Кабул Жан-Люк Лемайо каза, че се очаква производството на опиум да нарасне още през 2014 г., защото много чуждестранни военни части се готвят да се изтеглят. По думите му незаконният бизнес превзема икономиката, а цените остават високи, защото международната помощ осигурява наличие на пари в Афганистан.

В страната има около милион хероинови наркомани, които се възползват от природните дадености на страната. След падането на талибаните от власт производството на опиум се разраства все по-силно. Дори двете провинции Фарияб и Балк, които досега имаха статут на свободни от макови насаждения, вече отглеждат наркотичното растение. Тенденциите за намаляване на производството на опиум от миналата година се дължаха на лошото време и болестите по растенията.

ООН призовават за единен подход към решаването на проблема чрез борба със зависимостите. Полицията се надява да залови поне 10% от продукцията. 

Над 90% от опиума в света идва от Афганистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай