Разследват терор за изчезналия самолет

Боинг 777 на "Малайзия Еърлайнс" може да се е разпаднал във въздуха

Разследват терор за изчезналия самолет | StandartNews.com

Тероризъм е една от версиите, проучвани от властите в Малайзия за изчезването на самолет Боинг 777 в ранните часове в събота. Съмненията за атентата срещу машината на "Малайзия Еърлайнс" с 239 души на борда се засилиха, след като бе установено, че двама пътници са с крадени паспорти и са купили билетите си заедно. Междувременно продължи търсенето на останки от самолета, като зоната за проучване в морето южно от Виетнам бе разширена. В района бе открит петролен разлив, а виетнамски самолет откри предмет, за който се предполагаше, че е от изчезналия самолет. Виетнамски медии пък съобщиха, че е установена връзка с телефона на един от пътниците на самолета.

 

Най-малко двама души са се качили на самолета с фалшиви паспорти, потвърди днес Интерпол. Те са се представили за австриец и италианец, чиито документи са били откраднати в последните две години в Тайланд. От международната полицейска организация посочиха, че явно властите в Малайзия не са проверили в тяхната база данни номерата на използваните паспорти. В противен случай биха открили, че те са обозначени като откраднати. Мъжете, използвали фалшивите паспорти, са купили билетите си заедно. Това става ясно, тъй като номерата на издадените билети са поредни. Засега обаче няма потвърждение дали мъжете с фалшиви паспорти имат нещо общо с изчезването на самолета. Малайзийските власти съобщиха, че самоличността на още двама други пътници се проверява. САЩ изпратиха в Малайзия група служители на ФБР, които ще вземат участие в изясняването на причините за инцидента.

 


Издирването на останките на изчезналия "Боинг" продължи и днес, като в операциите участваха 34 самолета и 40 кораба от девет страни. Зоната за търсене бе разширена, тъй като се появиха съобщения, че самолетът може да е обърнал курса си по време на полета. Предположенията са, че машината се е отклонила от курса си и може би се е насочила обратно към Куала Лумпур. Специалисти, запознати с разследването, пък разкриха, че се коментира и версията за разпадане на самолета на 10 000 метра височина във въздуха. Подобни предположения се основават на това, че не са намерени останки от машината близо две денонощия след изчезването. Ако самолетът е паднал във водата цял, то ще има концентрация на останки в една зона. Тъй като такива не са открити, то има вероятност да се е разпаднал на голяма височина, обясняват специалистите.

 


Днес виетнамски издирвателни самолети откриха в морето два обекта, за които се подозираше, че може да са части от самолета. За единия обаче бе установено, че няма общо с машината. Вторият пък бе забелязан по тъмно и проучването му бе оставено за сутринта.

 


Китайски медии пък съобщиха, че семейството на китайски пътник е установило контакт с мобилния му телефон и малайзийските власти се опитват да използват сигнала, за да локализират самолета.

 

Пилотът бил луд по летенето

 

Пилотът на изчезналия самолет Захари Ахмад Шах е бил маниак на тема самолети и имал над 30-годишен опит, разказаха негови колеги.


Шах работел за Малайзийските авиолинии от 1981 година и знаел всичко за модела Боинг 777. Той бил като ходеща енциклопедия и бил готов да помогне на всички, разказват колегите му.

 


Шах бил толкова запален по машината, че у дома си имал симулатор за пилотиране на Боинг 777 и редовно тренирал, когато не е на работа. Колегите му редовно го питали защо си носи работата у дома. Той качвал снимки от симулатора и във Фейсбук профила си.

 


Шах бил голям фен и на самолетчета с дистанционно и имал голяма колекция.
Според колегите на пилота, няма начин той да е допуснал грешка и да е виновен за изчезването на самолета. Пилотът имал 18 000 летателни часа в кариерата си.
Помощник-пилотът Фарик Абдул Хамид пък бил на 27 години и имал 2763 летателни часа. Той работел за авиокомпанията от 2007 година.

 


Междувременно стана ясно, че самолетът е минал през ремонт поради повреда на дясното крило след сблъсък с друг самолет на писта през 2012 г.

 

Роднините гневни от липса на информация

 

Роднини на пътниците в изчезналия самолет се гневят, че авиокомпаниите не им дават никаква информация, съобщава Ройтерс.

 


Близките на китайските пасажери били събрани в хотел близо до летището в Пекин, където да очакват новини за катастрофата. Те обаче се оплакват, че при тях не е отишъл никой от авиокомпанията и не знаят какво се случва.
На летището в Куала Лумпур пък е събрана друга група роднини, които били предупредени да си вземат паспортите, за да бъдат превозени до мястото на катастрофата, след като то бъде установено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай