Разсипаха украинската посланичка у нас. Нови обвинения

Разкриха и каква е причината за нейното назначение

Разсипаха украинската посланичка у нас. Нови обвинения | StandartNews.com

В Украйна не стихват ожесточените спорове около новоназначената украинска посланичка в България. Както БЛИЦ съобщи, става дума за 46-годишната Олеся Илащук, която ще наследи на поста Виталий Москаленко. 

Илащук може и да няма опит в дипломатическата сфера, но за сметка на това има солиден опит като "сексоложка" - факт, който  предизвика възмущението на украинската дипломатическа общност, много журналисти и политици, пише "Радiо Свобода".

Всички те обръщат внимание на това, че България е изключително важна страна за Украйна, която има значителни запаси от съветско оръжие, от което украинците толкова много се нуждаят именно сега, на фона на бушуващата война.

Илащук е критикувана не само за липсата на дипломатически опит, но и за това, че е протеже от ръководителя на канцеларията на президента Андрий Ермак.

За съжаление назначаването на посланика в България и самата тази кандидатура според мен не отговаря на всички тези критерии", каза в интервю за Радио Свободна Европа Олег Шамшур, бивш посланик на Украйна в САЩ и Франция.

"Допускам, че основният критерий, който е използван за определяне на тази кандидатура, е личното познанство, личната близост и, разбира се, лоялността", добавя дипломатът.

"Подобни политически назначения са абсолютно недопустими. В историята на Украйна не е имало подобен пример по отношение на нивото на непрофесионализъм на новия посланик. Илащук нито има опит в политиката и международната работа, нито в междудържавни и междуправителствени преговори", пише онлайн изданието „Европейска истина“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай