Разпадна се управляващата коалиция в Румъния

Разпадна се управляващата коалиция в Румъния | StandartNews.com

Букурещ. Управляващата в момента лявоцентристка коалиция в в румънския парламент се разпадна вследствие на разногласия между Националната либерална партия и премиера Виктор Понта, предаде АФП. Плановете за промени в кабинета станаха ябълката на раздора.

 

Предвижда се, че правителството, което след разпада остава с нестабилно мнозинство в парламента, ще се задържи на власт благодарение на други малки партии.

 

Вчера Клаус Йоханис, първи зам.-председател на Национално-либералната партия, съобщи за провал на преговорите за смяна на министри в кабинета, което беше предизвестие за евентуален разпад.

 

"Управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) съществува на хартия, но дефакто не съществува", заяви кметът на град Сибиу, който нямаше шанс за поста министър на вътрешните работи и вицепремиер заради социалдемократите на премиера Виктор Понта. Именно това беше причината за разрив между двете основни партии в коалицията.

 

В понеделник Понта призова либералите да запазят формулата за управление на СЛС, но посочи, че неговата Социалдемократическа партия (СДП) е готова да продължи управлението без либералите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай