Разкриха самоличността на предполагаемия нападател в Копенхаген

Разкриха самоличността на предполагаемия нападател в Копенхаген | StandartNews.com

Полицията в Копенхаген разкри самоличността на предполагаемия извършител на двете атаки, който бе застрелян вчера рано сутринта в датската столица. В хода на разследването става ясно, че най-вероятно виновникът е 22-годишният Омар ел Хюсеин, съобщават световните медии. Той е роден и израсъл в Дания, заявиха от полицията на специална пресконференция, но не пожелаха да уточнят името му.

„Той е от Копенхаген. Това е всичко, което можем да кажем", каза директорът на датската служба за държавна сигурност (PET) Йенс Мадсен, цитиран от ДПА. 

Младежът е излязъл преди две седмици от затвора. Там е излежавал присъда за нападение, извършено преди една година. Хюсеин нападнал 19-годишен на гарата в Копенхаген бе зникаква видима причина. Бил е и под наблюдение от датското разузнаване.

Няма доказателства нападателят да е имал съучастник. Полицията има съмнения, че стрелецът се е сражавал на страната на джихадистите в Сирия или Ирак.

Открито е оръжието, с което мъжът най-вероятно е извършил нападенията.

Фин Ньоргард и Дан Узан са двамата загинали граждани при терористичните атаки. Те са убедени и отдадени алтруисти, съобщават властите. 55-годишният Ньоргард е режисьор и продуцент, който снимал множество документални филми и приемал присърце проблемите с интеграцията на хората.

37-годишният Узан, който също загина при една от стрелбите в Копенхаген, е охранявал синагогата. В храма евреи празнували бар мицва. Без него много невинни хора щяха да загинат, каза председателят на еврейската общност в Дания и изрази благодарността си към мъжа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай