Разкриха причината за смъртоносната трагедия в Истанбул

Строителни материали в двата подземни етажа на сградата са се запалили при експлозията

Разкриха причината за смъртоносната трагедия в Истанбул | StandartNews.com

Източник: Анадолска агенция

Взрив на газова бутилка е причинил пожара, който се разрази вчера в 16-етажен жилищен блок в квартал Бешикташ в Истанбул. По данни на турските медии в пожара са загинали най-малко 29 души, а един човек е тежко ранен, съобщи новинарската агенция Демирйорен.

Строителни материали в двата подземни етажа на сградата са се запалили при експлозията. На приземния етаж се намира нощен клуб “Маскарад”, където вчера работници са извършвали шумоизолационни и заваръчни работи.

Част от строителните материали са влакнести и са се разгорели като факли, каза представител на пожарната пред телевизионния канал Сьозджю. По думите му в заведението липсва противопожарна техника.

Като допълнителна причина за трагедията се посочва фактът, че помещението е само с една входна врата, без авариен изход. Повечето от хората, намиращи се вътре, са починали от задушаване.

Очевидци разказаха пред телевизията Сьоджю, че спасителите са вадели отвътре почернели трупове. Пламъци и облаци дим са се разнасяли наоколо. По време на инцидента в сградата е имало около 60-70 души.

В писмено изявление от община Бешикташ се посочва, че нощният клуб не е поискал разрешение за ремонта, както се изисква по регламент. Отбелязва се също, че заведението има разрешително от 1987 г., което е подновено през 2018 г. поради смяна на собственика.

Задържани са 9 души от ръководството на нощния клуб и няколко работници. Трима от задържаните са със съдебни досиета за криминални прояви, съобщи ТРТ Хабер.

По информация на телевизията представители на дипломатическите мисии на Германия, САЩ, Великобритания и на Делегацията на ЕС в Истанбул са изразили съболезнования за жертвите на пожара.

Продължава широкомащабното разследването по случая.

Назначени са двама инспектори от Министерството на вътрешните работи, заяви министърът на вътрешните работи Али Йерликая в профила си в социалната мрежа "Екс". Допълнително са назначени и трима инспектори от Министерството на труда и социалната сигурност.

Полицейски екипи, пожарникари, медицински спасителни екипи и линейки участваха в спасителната операция за изваждането на блокираните в блока хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай