Радев се срещна с президента на Германия

Щайнмайер поднесе прошка на поляците, те искат обезщетение

Радев се срещна с   президента на Германия | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер преди церемонията по повод отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война,, съобщиха от прессекретариата на Дондуков 2. Президентът е провел среща и с министър-председателя на Белгия Шарл Мишел.  

Радев е на работно посещение в Полша, за да вземе участие във възпоменателната церемония,  на която присъстват представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство.

В речта си пред поляците в града Велюн, Щайнмайер поиска прошка заради бомбардировките на нацистите.  Скланям глава пред жертвите на немската тирания, каза той на немски и полски.

Градът е известен с първите бомбардировки във Втората световна война, в резултат на които загиват 1200 поляци, а за разглома на полската армия на немците са били нужни 5 седмици.

6 милиона поляци са намерили смъртта си по време на войната. Затова и вече 80 години, Полша продължава да настоява пред Германия за обезщетения заради смъртта и унижението.

В тържествата участва още канцлерът Ангела Меркел, но големите отсъстващи са Доналд Тръмп и Владимир Путин.  Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който е в Полша, започва след малко срещата си с украинския президент Владимир Зеленски. Първоночално тя трябваше да се проведе с амекираския президент, но той отложи пътуването си заради урагана във Флорида.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай