Путин: Русия гарантира газовите доставки за страните от Европа

Путин: Русия гарантира газовите доставки за страните от Европа | StandartNews.com

Москва. "Русия гарантира изпълнението на задълженията си за доставка на газ към европейските ни партньори". Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Москва не възнамерява да "затвори" кранчето на Украйна, но е принудена да премине към авансови плащания, отбеляза той.

"Няма да прекъснем доставките на газ за Украйна, но в съответствие със съществуващия договор, подписан и в сила от 2009 г., "Газпром" има право да предложи преминаване към авансово плащане", каза още Путин.

През следващия месец Украйна ще получи толкова количество газ, за колкото е заплатила предходния месец, стана ясно от думите на руския президент. "Ние имаме това право по силата на договора", допълни Путин.

"Газпром" не е само руско предприятие, обясни още той. "Това е акционерно дружество, в което над 50% от акциите са собственост на частни компании и фирми, включително и чуждестранни", каза Путин и изтъкна, че дори компания като "Газпром" не може да понесе цялата тежест на субсидиране на украинската икономика. "Това е невъзможно. Русия работи много внимателно и с уважение към нашите партньори. Ние гарантираме пълното изпълнение на всички ангажименти към нашите европейски клиенти", категоричен бе Путин.

От "Газпром" съобщиха по-рано, че Украйна дължи за доставките на природен газ 2,23 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай