Путин: Европа да помогне на Киев за газовите задължения

Путин: Европа да помогне на Киев за газовите задължения | StandartNews.com

Европа трябва да помогне на Киев със газовите задължения към Москва. За това настоя руският президент Владимир Путин след като приключи разговора му с украинския държавен глава Петро Порошенко в Милано.

"Смятаме, че нашите европейски партньори, Европейската комисия също могат да подадат ръка на Украйна, за да разреши този проблем", каза Путин пред журналисти.

Европа може да предложи на Украйна заем или гаранции от "първокласна" европейска банка, която да изплати газовия дълг в размер на 3,5 милиарда долара, посочи още той.

Двамата президенти са договорили възобновяването на доставките на газ за страната поне за зимния период. "С нашите украински партньори се договорихме за условията за подновяване на газовите доставки за Украйна, обсъдихме всички моменти от споразумението", каза още Путин след края на срещата.

От своя страна Порошенко заяви, че се надява споразумението да бъде подписано до 21 октомври, когато ще има нов кръг от преговори с ЕС.

Путин подреди по свой уникален начин програмата си в Милано, където бе за участие в Азиатско-европейския форум (АСЕМ), като закъсня за форума с 8 часа на път от Белград, накара германския канцлер да го чака 4 часа и посети своя "стар приятел" Берлускони в малките часове на нощта в дома му.

Първоначално се смяташе, че среща с Меркел няма да има заради "големи размествания в графика му", по думите на прессекретаря му Дмитрий Песков. По-късно той уточни пред ТАСС, че такава все пак ще има, но по-късно вечерта, след като Путин се види с домакина на форума, президента на Италия, Джорджо Наполитано. Нюзру отбелязва, че Путин се е задържал повече от предвиденото в Сърбия, където участва в тържествата, посветени на 70 г. от освобождаването на Белград от фашистка окупация. Путин пропусна голяма част от събитията, които италианският му колега организира в чест на 53 държавни и правителствени ръководители в Кралския дворец в началото на двудневната среща на върха. Шефът на Кремъл успя обаче да дойде за вечеря и влезе точно в момента, в който председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой вдигаше официален тост за "добре дошли". Путин влезе забързано, но спокойно в залата и седна невъзмутимо до Ромпой, точно преди да вдигне чашата, заедно с останалите лидери. След което Путин се срещна с Меркел, в първите минути след полунощ българско време, и в "хода на продължилата два часа и половина детайлна беседа, Путин и Мерксел си "свериха часовниците" за реализацията на минските договорености за Кризата в Украйна", заяви Песков пред ТАСС. Но констатира: както и преди, продължават сериозните разминавания в гледните точки за генезиса на вътрешноукраинския конфликт, както и за първопричините за случващото се в момента там".

"Нюзуик" отбелзява, че с това вечерта за Путин не е приключила и веднага след срещата с Меркел, на която са се обсъждали и доставките на газ за Европа, той е отишъл в дома на "стария приятел", бившия премиер Силвио Берлускони. Среднощното гостуване в къщата на Берлускони в Милано, намираща се на улица "Ровани", е продължило поне два часа и е приключило малко преди 4,00 ч сутринта. Берлускони, за когото Би Би Си изтъква, че е осъден данъчен измамник, и за когото в. "Кориере дела сера" отбелязва, че присъства редовно на тържествата за рождения ден на руския лидер, е изпратил госта си чак до улицата.

След което, след по-малко от четири часа сън, Путин отново е отишъл на форума на АСЕМ за нови разговори с Меркел.
Журналисти, цитирани от Би Би Си, посочват, че Путин има репутацията да закъснява, и припомнят, че миналата година е накарал папа Франциск да го чака 50 минути във Ватикана. През 2012 г. шведският крал Карл XVI Густав го чака цели 40 минути, докато британската кралица Елизабет II се "размина" през 2003 г. само с 13 минути. От руския протокол тогава се оправдаха, че кортежът му попаднал в задръстване в Лондон, докато британската страна тактично посочи, че му е била предоставена "зелена улица", т.е. никакъв трафик, който да го затрудни.

Брюксел се страхува за газа

"Брюксел се страхува от спиране на газовите доставки от Русия", писа вчера на първа страница в. "Независимая газета". "Москва и Киев стигнаха до крайности" (от "кранче" вместо "крайности", б. пр.), заяви пък в заглавие "Комерсант". Русия ще намалява транзита на газ през Украйна, ако тя започне да го източва за свои нужди, заяви в Белград Владимир Путин. Той поясни, че Москва ще действа, както през 2009 г.

Досега Москва се въздържаше от подобни заплахи, отбелязва вестникът. В Белград Путин нажежи атмосферата, като каза, че доставките далеч не са гарантирани, защото имало големи рискове заради липсата на споразумение в газовия конфликт между Русия и Украйна. По-откровена позиция зае и Киев. В слово пред парламента украинският премиер Арсений Яценюк за пръв път допусна, че страната може да наруши поетите ангажименти за подаване на газ към Европа. Той обвърза пряко сигурността на транзита с отстъпки от страна на "Газпром" и на европейските фирми. "Украйна декларира, че е държава, която гарантира непрекъснат транзит на природния газ, но за да го гарантираме на европейските си партньори, трябва да подпишем споразумение именно с европейски компании", каза Яценюк. Става дума потребителите от ЕС да променят договорите с "Газпром" и да купуват газа още на руско-украинската граница. Освен това премиерът заяви, че Украйна не може да гарантира сигурността на доставките без промяна в транзитния договор. При най-лошия сценарий може сериозно да пострадат Балканите, балтийските страни и Финландия - газът, получаван от тях, ще намалее минимум с 40%, изтъква "РБК дейли". Но ако всички европейски страни си сътрудничат, за да решат проблема, "през тази зима няма да мръзне нито едно домакинство в ЕС", смята Европейската комисия.

Срещата със Запада: между "Хорошо" и "Без пробив"

"Хорошо" (добре - б. р.) бе определението на Путин за двете важни срещи, посветени на ситуацията в Украйна, които той проведе със западни лидери в Милано в рамките на АСЕМ. Първата бе сутринта, на работна закуска, организирана от италианския премиер Матео Ренци, и в която участваха Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, британският му колега Дейвид Камерън, шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу, Херман Ван Ромпой и италианският външен министър и бъдещ такъв на ЕС, Федерика Могерини. Макар че бе обявена за закуска, на масата нямаше никаква храна, посочва Нюзру. "Направихме важна стъпка по дискусиите за Украйна...въпреки че останаха много разногласия, но тази стъпка дава надежда в търсенето на решение", обобщи Ренци след срещата. Путин на свой ред нарече преговорите "добри" и "позитивни", предаде Ройтерс. И посочи, че го е казал усмихнат и позитивен. Въпреки че прессекретарят му Дмитрий Песков бе остър: със съжаление отбелязваме, че от страна на редица участници бе проявено пълно нежелание да разберат реалната ситуация на югоизток в Украйна. И добави, че позициите им са "превзети и негъвкави". Няколко часа по-късно се състоя втора среща, този път в "нормандски формат" - на лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна. На нея са се обсъждали газовите доставки освен Украйна. И за тази среща Путин каза просто: "Хорошо". "Засега не виждам пробив. Ще продължим разговорите. Има напредък по някои детайли, но си остава основният въпрос за продължаващото нарушаване на териториалната цялост на Украйна", каза Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай