Събота,

Путин подписа най-страшното решение. Промени света

От: СТАНДАРТ -
5669
Путин подписа най-страшното решение. Промени света
A
A
A

Подпис на Путин прекрои ядрената карта на света. Президентът на Русия подписа закона за преустановяване на участието на Москва в Договора за съкращаване на настъпателните въоръжения (СТАРТ III).

Според закона СТАРТ се прекратява, а решението за възобновяване на участието на Русия в договора може да бъде взето от държавния глава. Законът влиза в сила от деня на официалното му публикуване.

Путин обяви решението си да извади Русия от СТАР миналата седмица, когато направи годишната си реч пред Федералното събрание. На 22 февруари законът беше единодушно приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията.

Съгласно федералния закон "За международните договори на Руската федерация“, президентът може да спре действието на международен договор, решението за съгласие за обвързване с което е одобрено с федералния закон. Държавният глава може да направи това в случаи, изискващи спешни действия, със задължително незабавно уведомяване на Съвета на федерацията и Държавната дума и внасяне на съответния законопроект в Държавната дума.

Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения беше подписан между Русия и САЩ на 8 април 2010 г. в Прага, известен като СТАРТ, СТАРТ-III или Пражкия договор. Документът е със срок 10 години (до февруари 2021 г.) с възможност за удължаване за период от не повече от пет години и включва клауза за оттегляне. Всяка от страните, съгласно условията на документа, трябваше да намали ядрените си арсенали така, че след седем години общият брой на оръжията да не надвишава 700 междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и тежки бомбардировачи, както и 1550 бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки, пише "Фокус".

На 3 февруари 2021 г. Русия и САЩ размениха ноти относно приключването на вътрешните процедури, необходими за влизане в сила на споразумение за удължаване на срока на договора с пет години. На 8 август 2022 г. Русия информира САЩ за временното изтегляне на своите съоръжения от инспекцията по СТАРТ. Както обясни руското външно министерство, това е принудително решение, взето на фона на антируските санкции, наложени от Запада след началото на военната интервенция в Украйна.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com