Путин пита за заплатите на държавните служители

Причина за това е жалба на учен от Новосибирск, чието възнаграждение било занижено

Путин пита за заплатите на държавните служители | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин възложи на правителството да анализира ситуацията със заплатите на служителите в бюджетните организации и да му докладва резултатите до 20 април 2021 г. Това е първата точка от списъка с инструкции след среща с членове на кабинета, проведена преди месец. Текстът на документа е публикуван на уебсайта на Кремъл, пише Лента ру.

Става въпрос за съответствие на заплатите с постановлението от май 2012 г. „За мерки за прилагане на държавната социална политика“. Анализът трябва да вземе предвид трудовия стаж, трудовия опит по специалността, квалификацията, наличието на академична степен, както и съотношението на средната месечна заплата на мениджърите и обикновените служители на организацията.

На заседание от 10 февруари държавният глава призова за прекратяване на практиката за коригиране на показателите на заплатите, заради което в докладите се спазват формалните изисквания. Путин припомни, че никой не е отменил искането за увеличаване на заплатите и отбеляза, че не трябва да се получават съобщения за подобни проблеми.

Официалната причина за такова изявление беше жалба на учения от Новосибирск Анастасия Проскурина два дни по-рано. Тя каза, че получава заплата от 26 хиляди рубли на месец, въпреки че би трябвало да взима около 80 хиляди.

По-рано прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков подчерта, че борбата с бедността е „абсолютният приоритет на ръководството на страната“, а провалите се обясняват с „различни фактори“. Освен това той посочи, че виновниците за ниските пенсии в страната са глобални кризи, които редовно пречат на правителството.

Преди година Путин отбеляза, че от началото на века делът на руснаците, които могат да бъдат класифицирани като средна класа, е надхвърлил 70 процента. Държавният глава разчита на методологията на Световната банка. За Русия по това време този доход е бил 17 хиляди рубли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай