Путин отива в чужбина. Защо е толкова важно

Новината съобщават "Ройтерс" и "РИА новости"

Путин отива в чужбина. Защо е толкова важно | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин ще посети малката бивша съветска република Армения на 22 ноември за разговори, сблъсъците със съседен Азербайджан ще бъдат на дневен ред, съобщават "Ройтерс" и "РИА новости".

Путин е разговарял с премиера Никол Пашинян и е обсъдил събитията след тристранните разговори на двамата лидери с президента на Азербайджан Илхам Алиев на 31 октомври.

На тази среща Алиев и Пашинян се споразумяха да не използват сила и да се придържат към по-ранни споразумения, които се стремят да прекратят скорошните битки между двете нации.

Путин ще остане в Ереван за срещата на 23 ноември на водения от Москва военен съюз на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), който включва Армения, но не и Азербайджан.

През септември високопоставен арменски служител изрази недоволство от отговора на ОДКС на молба за помощ от Ереван. Ереван искаше намеса, но досега получи екип за установяване на факти в региона.

Сблъсъците са свързани с десетилетни вражди за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинство, което е етническо арменско население.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън похвали Армения и Азербайджан за предприемането на смели стъпки към траен мир. Той говори по време на срещата на външните министри на двете страни във Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай