Путин хвърли нови версии за отравянето на Навални

ФСБ - главният наследник на съветското КГБ, не е коментирала доклада

Путин хвърли нови версии за отравянето на Навални | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че съвместното журналистическо разследване, което назовава поименно убийци, работещи за държавните сили за сигурност, като отговорни за отравянето Алексей Навални, е било "трик" за атака срещу руски лидери, предаде БТА.

В западните медии винаги е имало сензационни материали за Русия, това не е изненадващо, каза Владимир Путин по повод разследването на няколко медии, сред които американската телевизия Си Ен Ен, германското списание "Шпигел" и сайта "Белингкат".

В понеделник Навални обяви случая с отравянето му за разрешен, след като съвместното разследване идентифицира екип от щатни убийци от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) като негови предполагаеми убийци, които са го следили от години. ФСС - главният наследник на съветското КГБ, не е коментирала доклада.

Кремъл многократно отрече всякакво предположение, че Русия се е опитала да убие Навални - един от водещите критици на Путин, който през август припадна по време на вътрешен полет в Русия. Навални беше прехвърлен по-късно за лечение в Германия, където е и в момента.

Германският канцлер Ангела Меркел казва, че той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество от съветско време "Новичок" в опит да бъде убит, твърдение, което западните държави приемат.

Днес Путин отхвърли обвиненията и каза, че Навални не е толкова важен, че да бъде мишена. Ако някой искаше да отрови Навални, той щеше да доведе нещата докрай, каза руският президент през смях. Путин обвини Навални, че получава подкрепа от американските разузнавателни служби, което, според него, означава, че руския апарат по сигурността трябва да го държи под око. Но това не означава, че трябва да го тровят, каза Путин. Кому е нужно?

Москва твърди, че токсичното вещество от типа на "Новичок", открито в кръвта на Навални след неговото хоспитализиране в Берлин, не е било налично в организма му докато е бил лекуван в Русия.

Кремъл лансира разнообразни други версии: инсценировка, доброволно приемане на отрова, отравяне, организирано от чуждестранни специални служби, здравословни проблеми заради хранителния режим на Навални или употреба на алкохол. Москва не е започнала разследване на инцидента с Навални, тъй като нямало основания за това и обвинява Германия, че не е споделила своята информация по случая с руското правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай