Понеделник,

Проучване: 4 млрд. души с наднормено тегло до 2050г.

От: Мартина Суботинова -
Проучване: 4 млрд. души с наднормено тегло до 2050г.
A
A
A

Повече от четири милиарда души биха могли да имат наднормено тегло до 2050 г., като 1,5 милиарда от тях ще са със затлъстяване, ако настоящата глобална хранителна тенденция към преработени храни продължи, прогнозира първо по рода си проучване.

Предупреждавайки за здравна и екологична криза с „умопомрачителен мащаб“, експерти от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата (ПИК) заявиха, че глобалното търсене на храна ще скочи с 50 процента до средата на века, изтласквайки капацитета на Земята да поддържа природата.

Производството на храни вече натрупва три четвърти от свежите води в света и една трета от земята - и представлява до една трета от емисиите на парникови газове.

Предоставяйки дългосрочен преглед на променящите се хранителни навици в световен мащаб между 1965 и 2100 г., изследователите използват модел с отворен код, за да прогнозират как търсенето на храна ще реагира на различни фактори като растеж на населението, стареене, нарастващи телесни маси, намаляваща физическа активност и увеличени загуби на храна.

Те откриха, че „бизнесът както обикновено“ - продължение на настоящите тенденции - вероятно ще види повече от четири милиарда души, или 45 процента от световното население, с наднормено тегло до 2050 година.

Моделът прогнозира, че 16% ще бъдат със затлъстяване, в сравнение с девет процента в момента сред 29% от населението с наднормено тегло.

"Нарастващите загуби на храна и нарастващата консумация на животински протеини означават, че въздействието върху околната среда на нашата земеделска система ще излезе извън контрол", каза Бенджамин Бодирски, водещ автор на изследването, публикувано в Nature Scientific Reports.

"Независимо дали парникови газове, замърсяване с азот или обезлесяване: ние разширяваме границите на нашата планета - и ги надхвърляме."

Докато тенденциите варират в различните региони, авторите казват, че глобалните хранителни навици се отдалечават от диетите на растителна и нишестена основа към по-богатите диети с високо съдържание на захар, мазнини и храни от животински произход, включващи силно преработени хранителни продукти.

В същото време проучването установи, че в резултат на нарастващото неравенство заедно с хранителните отпадъци и загуби на храна, която се произвежда, но не се консумира поради липса на съхранение или прекомерна покупка - около половин милиард души все още ще бъдат недохранени до средата на века.

"Има достатъчно храна по света - проблемът е, че най-бедните хора на нашата планета просто нямат доходи, за да я купуват", каза съавторът Праджал Прадхан.

„А в богатите страни хората не усещат икономическите и екологичните последици от пилеенето на храна“.

Междуправителствената група на ООН по изменението на климата предупреди в специален доклад миналата година, че човечеството ще се сблъсква с все по-болезнени компромиси между продоволствената сигурност и повишаването на температурите в рамките на десетилетия, освен ако емисиите не бъдат ограничени и неустойчивото земеделие и обезлесяване бъдат спрени.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички