Протест заля Париж след убийство на студент

Протест заля Париж след убийство на студент | StandartNews.com

Париж. Протести заляха френската столица в четвъртък, след като властите съобщиха, че група скинари са пребили до смърт активист за правата на гей-хората в търговския квартал на Париж. 19-годишният Клемент Мерик е студент в престижния университет по политически науки. Късно вечерта в сряда той е бил нападнат и пребит в близост до гара "Сен Лазар" и е бил откаран в болница със сериозни наранявания по главата. В четвъртък той е починал. 

Няколкостотин души се събраха в близост до местопроизшествието, където скандираха леви лозунги, а приятели на мъртвия студент произнесоха речи в негова памет. Друга демонстрация се събра в Латинския квартал, който е традиционен студентски район. Отделни протести имаше и в университета, където е учил Мерик, както и в други градове във Франция. 

Вътрешният министър Манюел Валс съобщи, че конфликтът е избухнал между две групи млади хора на пешеходната улица в търговския център. По думите му "група скин-хедове" са пребили 19-годишния студент. Министър Валс е известен с центристките си убеждения и е уважаван от различни групи във Франция. 

Арестувани са четирима заподозрени на възраст между 20 и 37 години, за които се смята, че имат връзки с екстремни десни движения. 

Политическото напрежение във Франция ескалира след месеци на протести на крайнодесните срещу легализирането на еднополовите бракове, когато често екстремистите стигаха до сблъсъци с полицията.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай