Прокоба над Италия! Ново бедствие

Канадка твърди, че артефактите от руините на Помпей са прокълнати

Прокоба над Италия! Ново бедствие | StandartNews.com

Докато премиерът на Джарджа Мелони обикаляше района Емилия – Романа, в който ужасните наводнения убиха 14 души и причиниха щети за милиарди евро, Италия беше ударена от ново бедствие.

Етна, един от най-активните вулкани в света, изхвърли дим и пепел при ново изригване в неделя, което наложи затварянето на близкото летище в Сицилия, предава АФП.

С височина 3324 метра Етна е най-високият действащ вулкан в Европа и през последните 500 000 години е изригвал често. През миналата година около 10 милиона пътници са преминали през международното летище в Катания, което обслужва източната част на Сицилия - една от най-популярните туристически дестинации в Италия.

"Поради активността на Етна и голямото количество вулканична пепел по повърхността на летището, полетните операции са преустановени до възстановяване на условията за безопасност", се казва в изявление на летище "Катания".

От ранните часове на неделя в региона се чуваха силни трясъци, съобщи вестник „Република“.

Тежкият облак около върха на вулкана не позволяваше да се видят изригванията, съобщиха от Националния институт по геофизика и вулканология.

Климатичните бедствия, които връхлитат Италия, нямат край през последните години. Те започнаха от потопа във Венеция, а след това преминаха през поредица от нечовешки жеги, адски дъждове и вулканични изригвания.

Прокоба ли е надвиснала над страната, питат се италианците. Те припомнят една странна случка от началото на годината, когато канадка изпрати пакет до италиански туроператор, който съдържаше две парчета от мозайки – от амфора и друг вид керамика, която туристката си взела за спомен, посещавайки руините на Помпей.

Тя твърди, че парченцето амфора е провалило целия й живот и е убедена, че тези останки са "прокълнати".

"Моля ви, вземете ги, носят лош късмет", написа канадката до туроператора.

Оказа се, че мозайката на канадката не е прецедент. През годините няколко туристи са връщали взети за спомен артефакти от Помпей с твърдението, че са прокълнати от страданието на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай