Профсъюзите в Турция излязоха на протест

Профсъюзите в Турция излязоха на протест | StandartNews.com

Анкара. Повече от 800 000 трудещи се, организирани от пет синдикати и професионални сдружения, напуснаха работните си места и стачкуват в знак на протест срещу следваното от правителството поведение за разрушаване на палатковия лагер в парка „Гези" до площад „Таксим" в Истанбул, предаде телевизионният канал NTV, цитиран от агенция „Фокус".

Конфедерацията на революционните синдикати на трудещите се в Турция (DİSK), Конфедерацията на синдикатите на служителите в обществения сектор (KESK), Съюзът на камарите на турските инженери и архитекти (TMMOB), Турският лекарски съюз (TTB) и Турският зъболекарски съюз (TDB) предприеха генерална стачка на територията на цяла Турция. Напусналите работните си места членове на тези профсъюзи и професионални организации организират митинги в Истанбул, Анкара и Измир.

Междувременно валийството в Истанбул обяви митинга за незаконен. В официално съобщевие се посочва, че отсега нататък няма да се дава разрешение за незаконни събирания на граждани на площад „Таксим".

В Анкара също се събраха членове на профсъюзи и на професионални сдружения. В Измир има голямо участие в организирания от синдикатите митинг. Протестиращите се събират в района на площад Басмане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай