Продължават усилията за мирната конференция за Сирия

Асад няма да има роля в бъдещото правителство на Сирия

Продължават усилията за мирната конференция за Сирия | StandartNews.com

Лондон. 11 западни и арабски страни от „Групата на приятелите на Сирия" продължават усилията си за преодоляване на препятствията пред провеждането на мирната конференция, която трябва да се състои през ноември в Женева. Конференцията е бойкотирана от част от опозицията, а режимът на Башар Асад я определи като „преждевременна", коментира АФП.

Срещата на групата в Лондон е продължение на разговорите, които бяха проведени в понеделник в Париж.
Тя събира външните министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Египет и Йордания. От своя страна, Сирийската опозиционна коалиция е представена от председателя си Ахмед Джарба.

Джарба заяви на западните и арабските съюзници на опозицията, че тя няма да присъства на предложените мирни преговори в Женева, освен ако целта им не е свалянето от власт на президента Башар Асад.

Според текст на реч, която Джарба произнесе на срещата на "Приятелите на Сирия" в Лондон, сирийската опозиция рискува да загуби правдоподобност, ако се поддаде на международния натиск и да отиде в Женева, без да постигне целта на въстанието в Сирия за свалянето на Асад от власт.

"Башар Асад не може да има никаква роля в политическия преход в Сирия", заяви френското министерство на външните работи преди срещата в Лондон.

"Франция поддържа организирането на конференцията „Женева-2", чиято цел е формирането на преходно правителство, което да има пълните правомощия на изпълнителния орган, включително президентските", подчерта говорителят на министерството.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че за прекратяването на 31-месечния конфликт в Сирия е жизненоважно всички групи от сирийската опозиция да участват в мирните преговори, предаде Ройтерс.

Хейг заяви, че опозицията, части от която не желаят да преговарят със сирийския режим, трябва да участва в конференцията.

„Ако те не са част от мирния процес в Сирия, тогава на целия сирийски народ му остава да избира между Асад, от една страна, и ислямистите, от друга", заяви Хейг.

Представителите на западните и арабските държави са постигнали договореност, че президентът Башар Асад не може да участва в бъдещо правителство в Сирия", каза Хейг.

"На първо място, постигнахме договореност, че ще застанем обединени и заедно зад оглавявания от ООН процес "Женева-2". Той трябва да доведе до установяването по взаимно съгласие на преходен правителствен орган с пълни изпълнителни правомощия. По правило взаимното съгласие означава, че може да бъде договорено само със съгласието на Сирийската национална коалиция. Така че Асад няма да има роля в бъдещото правителство на Сирия", посочи Уилям Хейг.

Мирната конференция за Сирия ще се проведе следващия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай