Проблем с българи в Босилеград при посещение на Вучич

Има един задържан и един извикан на разговор в полицията

Проблем с българи в Босилеград при посещение на Вучич | StandartNews.com

Полицията в Босилеград днес е привикала Димитър Димитров Треперски, дългогодишен активист за правата на българите в града, и учителката Даниела Михайлович, майка на малко дете, предаде БТА.

Димитър Треперски е извикан на информативен разговор, който е продължил с часове, а Даниела Михайлович е задържана за протестно писмо, което е имала намерение да връчи на президента на Сърбия Александър Вучич, който днес посети града.

МВнР на България е уведомено за тези неприятни инциденти от генералния консул в Ниш Димитър Цанев, уточнява агенцията.

В Босилеград днес на посещение пристигна президентът на Сърбия Александър Вучич. С тази визита сръбският държавен глава дава начало на една кампания, с която има за цел да обиколи всички градове и области на страната. 

Именно Пчинският окръг бе избран за начало на тази амбициозна програма, в която ще се търси разбиране и подкрепа в решаването на трудните предизвикателства, пред които се изправя страната. В днешния ден гражданите на Враня, Търговище, Босилеград и населените места около Власинското езеро имаха възможност да приветстват президента Вучич.  Дворът на новоизградената детска градина в Босилеград не успя да побере всички желаещи да присъстват на историческата визита.

Кметът на Босилеград, посрещайки президента Вучич, изказа от името на община Босилеград  благодарности за многото подкрепени проекти и доброто отношение, което срещат хората на общината при посещенията си в Белград.                                                     

В краткото си обръщение, продължило малко над 15 минути, Александър Вучич поздрави всички за любезното посрещане, обещавайки, че в рамките на една година ще се работи за подобряването на пътната инфраструктура, предстои и да се открие завод с над 200 новозаети, ще има инвестиции и в сферата на туризма. 

Вучич каза, че много се радва да види, че няма разлика между българи и сърби, като се обърна към присъстващите и на български, информира агенция Танюг. Той изтъкна, че е горд, че е първият държавен глава посетил Босилеград от 97 години.

Радвам се да видя, че няма разлика между българи и сърби. За да останат и оцелеят хората по родните си места, трябва да имат работа. Затова от нас зависи да обърнем много по-голямо внимание, да доведем инвеститори, да отворим нови работни места, училища и да осигурим нови пътища. Това би било голям стимул и се надявам след година да видим резултатите, написа в профила си във Фейсбук Вучич.

Радвам се, че задействахме и променихме някои неща по въпроса за учебниците на майчин български език в Босилеград, каза Вучич, цитиран от Танюг.

Представители на Националния съвет на българското национално малцинство благодариха на Вучич за всичко, което е направил за тях през последните 10 години.

„Както за учебниците, що се отнася до образованието, така и за информирането“, каза представител на българското национално малцинство.

Президентът на Сърбия отговори, че е много важно хората да имат бъдеще тук.

Тук хората са много добри и трудолюбиви и обичат страната си, каза Вучич и добави, че е получил и шоколад за сина си.

Вучич подчерта, че е необходимо възможно най-скоро да се направи ремонт на училище „Георги Димитров“, който ще струва 87 милиона динара или 780 000 евро.

Сръбският президент каза, че председателят на община Босилеград Владимир Захариев е човек с голяма енергия и ще бъде на власт, докато е жив, защото винаги печели изборите.

Вучич обеща на жителите на Босилеград нови пътища и ремонти на други пътища в района, както и инвестиции, за да бъдат открити нови работни места.

„Вярвам, че в предстоящия период всички ние ще можем да се обединим и съвместно да се противопоставим на авантюризма и безотговорността, за да осигурим мир и стабилност за всички наши граждани и да мислим за растеж и напредък“, каза Вучич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай