Пробив в ЕС. Австрия купува 1 млн. руски ваксини

Това става въпреки че медикаментът няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата

Пробив в ЕС. Австрия купува 1 млн. руски ваксини | StandartNews.com

Един милион дози от руската ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V" купува Австрия, въпреки че медикаментът няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Федералният канцлер Себастиан Курц заяви след разговор с посланика на Русия в Австрия Дмитрий Любински, че двете страни преминават последните метри преди финализиране на сделката и е вероятно ваксините да бъдат поръчани още следващата седмица. Той изрази задоволство от полученото уверение, че руската страна ще спази договореностите за доставка. В момента се уточняват детайли по сделката, добави Курц.

Възможно е първите количества да пристигнат още следващата седмица. Според договореностите през април Русия ще достави 300 000 дози, през май - 500 000, и през юни - остатъка от 200 000 дози.

Руската ваксина "Спутник V" все още не е одобрена официално от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за използване в държавите от ЕС. Не е ясно дали Австрия ще изчака решението на европейския лекарствен регулатор или ще поиска "аварийно разрешение".

По преценка на специалисти ЕМА ще даде през юни зелена светлина за използване на "Спутник V". Възможно е след доставката Австрия да изчака разрешението на европейския лекарствен регулатор и след това да започне да прилага руската ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай