Призиви в Брюксел за мир между Русия и Украйна

Призиви в Брюксел за мир между Русия и Украйна  | StandartNews.com

Брюксел. Извънредното заседание на Съвета на външните министри от Европейския съюз в Брюксел започна с призиви за диалог и мир между Русия и Украйна.

 

Според дипломатите е възможно и налагането на санкции на Русия поради разрастващото се напрежение в Кримския полуостров, съобщи БНР.

 

Външните министри смятат, че присъствието на руски войски в Крим е агресия срещу суверенна стана и нарушение на международното право.

 

Очакванията от срещата им, която се провежда в момента, са да бъде формулирана обща европейска позиция и да се потърсят варианти за пряк диалог между Киев и Москва с международно посредничество.

 

"Абсолютно трябва да видим успокояване на обстановката. Целта на съвета ни днес е да обсъдим политическите проблеми и да продължим с подкрепата си за народа на Украйна", заяви преди заседанието върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън

 

Вероятно в следващите часове външните министри да говорят и за възможностите за спешна финансова подкрепа за украинската икономика. Акцентът обаче ще е политическата ситуация, като някои от първите дипломати допуснаха обсъждания за евентуални санкции срещу Русия, ако тя продължи с агресивните си действия.

 

Всички тези въпроси са били дискутирани преди заседанието от постоянните представители на 28-те. Прогнозите са, че днес ще бъде приета декларация в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, която ще съдържа и призив за прекратяване на конфронтацията и решаване на проблемите по дипломатически път. Според кулоарните информации при необходимост в следващите дни може да бъде свикана и извънредна среща на държавните и правителствените ръководители.

 

Междувременоо днес лидерите на седемте най-развити индустриални държави, Европейският съвет и Европейската комисия излязоха с обща декларация срещу „нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна" от страна на Русия и призоваха всички страни към максимална сдържаност за намаляване на напрежението.

 

Същевременно Г-7 осъди действията на Русия в Крим, а съветът на НАТО предупреди Москва да изтегли войските си в базите им и да се въздържа от каквато и да е намеса другаде в Украйна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай