Престрелка в Капитолия изплаши туристите (ОБЗОР)

Престрелка в Капитолия изплаши туристите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стрелба в туристическия център на Капитолия - сградата на Конгреса на САЩ във Вашингтон, предизвика паника в понеделник. Комплексът от сгради беше блокиран за кратко, а на посетителите и на служителите не се позволяваше нито да влизат, нито да излизат от местата, на които се намират.

Въоръжен мъж се опита да мине през детектора за метал на входа на центъра за посетители. Той е насочил скрития под сакото си пистолет към служител на реда, а при последвалата ответна стрелба е бил ранен. От полицията съобщиха, че засега мъжът е в стабилно, но критично състояние и е обгрижван от лекари.

По-късно той е идентифициран като 66-годишния Лари Доусън от щата Тенеси. Доусън е познат на властите, тъй като има история на причиняване на смущения в Капитолия. През октомври миналата година той е бил обвинен за хулиганско поведение и нападение срещу полицай, след като се разкрещял, че е "пророк на Бога" от балкона на Камарата на представителите.

Свидетелка на вчерашния инцидент също е пострадала - ранената жена веднага е откарана в болница. Ранената жена е на възраст между 35 и 45 години. Тя се е намирала непосредствено до стрелеца.

Няма пострадали служители на реда, макар в началото да се появиха твърдения, че има ранен охранител.  От полицията още не знаят точния брой на изстрелите, които униформените са произвели срещу Доусън, нито колко служители на реда са извадили оръжие срещу него. Пистолетът на мъжа, както и автомобилът му, са открити и иззети.

Макар ситуацията в сърцето на Вашингтон да бе овладяна бързо, службите подсилиха допълнително периметъра около Белия дом. Американските власти увериха, че индицентът е бил единичен, както и че няма други заподозрени за него. Опасност за туристите няма, гарантираха от полицията. Служителите на реда подчертаха, че не подозират действията на Доусън да са свързани с тероризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай