Премиерът на Полша оцеля при вота на доверие

Премиерът на Полша оцеля при вота на доверие | StandartNews.com

Варшава. Министър-председателят на Полша Доналд Туск все пак получи вот на доверие, а за резултатите от гласуването се предполагаше, че ще са такива, предвид че управляващата коалиция има мнозинство в Сейма.

Премиерът поиска да му бъде гласуван вот на доверие във връзка с големия шум покрай скандала с послушването, който разтърси страната.

Преди броени дни няколко полски министри, в това число и външният министър Радослав Шикорски, бяха записани в ресторант при личен разговор, а съдържанието му лъсна в списание. Изказванията са скандални коментари за отношенията на Варшава с Вашингтон и Лондон. По-късно излязоха наяве и други записи.

По всяка вероятност скандалът ще коства на Шикорски почти гарантирания пост на върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика. В крайна сметка Туск беше принуден да се извини за езика, изпалзван от негови министри.

В ареста попаднаха двама души заради записите. Те са свързани с дистрибутори на полезни изкопаеми. "Скандалът може да се разглежда в контекста на случващото се в Украйна и руския газ", коментира Туск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай