Премиерът на Гърция с ключови думи за преработката на отпадъци

Какво каза той

Премиерът на Гърция с ключови думи за преработката на отпадъци | StandartNews.com

Общо 600 милиона евро ще бъдат отпуснати за третиране на отпадъците в цяла Гърция, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от националната гръцка телевизия ЕРТ.

Министър-председателят посети село Палеохуни в Централен Пелопонес по повод откриването на нов завод за управление на отпадъците, който вече е в експлоатация и ще осигури постоянна работа на над 200 души.

Проектът на полуострова е разработен от гръцката компания за възобновяема енергия „ТЕРНА Енерджи“ на базата на партньорство между публичния и частния сектор.

Благодарение на завода гърците ще изхвърлят в атмосферата 24 000 тона по-малко въглероден диоксид. 

„Сметищата, количествата боклук, които застрашаваха общественото здраве, променяйки уникалната природа на това място, вече са в миналото“, заяви министър-председателят в обръщението си по време на събитието. 

По думите му „това звено не само освобождава региона от бремето на екологичната тежест, но освобождава и данъкоплатците от бремето на милиони евро, което е свързано с непрекъснатите глоби на Европейския съюз в нашата страна“. 

Премиерът уточни, че заводът „ще осигури чиста, евтина енергия, създавайки нови пазари за рециклируеми материали и за вторични горива“.

„Когато заработи напълно, този проект ще доставя зелена енергия, еквивалентна на нуждите на 6000 домакинства – два пъти повече енергия, отколкото проектът реално консумира“, обясни Мицотакис. 

Предприятието за третиране на отпадъци в Палеохуни с капацитет 105 000 тона годишно е най-модерното в Гърция. Подобни предприятия има и в Месиния и Лакония, Южен Пелопонес, които предоставят възможност за обработка на още 95 000 тона годишно.

Част от разходите за проектите в Пелопонес (65 млн. евро) се покриват от европейските фондове.

За периода 2021-2027 г. Гърция планира да вложи 600 млн. евро. в заводи за преработка на отпадъци.

До 2019 г. южната ни съседка имаше само три действащи завода и още пет в процес на изграждане. Днес заводите са 11, а други 16 са в процес на изграждане. През 2024 г. се очаква да бъдат сключени договори за още 10 предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай