Преговорите за Сирия на "Женева 2" без думи

Напредъкът е нищожен, днес започват сериозните разговори

Преговорите за Сирия на "Женева 2" без думи | StandartNews.com

Монтрьо. Трудни преговори, без да си говорят, водят сирийските власти и опозицията на конференцията "Женева 2", съобщи Би Би Си. В третия ден от началото на консултациите за разрешаването на кризата напредъкът бе нищожен, а преговарящите страни отказваха да се обръщат директно едни към други.

Преговорите обаче започнаха с фалстарт, като дори най-дребните детайли били оспорвани от враждуващите страни. Двете преговарящи делегации стояли на една и съща U-образна маса, но влизали и излизали от различни входове на залата и не говорели помежду си, а само на посредника Лакдар Брахими. Вчера разговорите бяха свързани с размяната на затворници между бунтовниците и властите в Дамаск. Пред журналисти опозиционерите обясниха, че са представили списък с 47 000 затворници, за чието освобождаване настояват. Представителите на Дамаск обаче отрекоха да са получавали такъв списък.

Брахими обясни по-рано, че целта му е да се започнат консултации върху хуманитарните проблеми с цел да се създаде доверие между преговарящите, а в понеделник ще започнат същинските преговори за прехода в Сирия. Брахими посочи след разговорите в събота, които бяха фокусирани върху доставките на хуманитарна помощ в град Хомс, че стартът е бил добър, но напредъкът е минимален. След не дотам успешните разговори вчера Брахими бил принуден отново да разговаря с двете делегации поотделно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай