Неделя,

Преговорите за Брекзик пак буксуват

От: Мартина Суботинова -
Преговорите за Брекзик пак буксуват
A
A
A

Мишел Барние заяви пред евродепутатите, че е подготвен за още четири дни преговори за Брекзит, с нарастващ скептицизъм сред ползите от по-нататъшните преговори.

След като прекара една седмица в изолация, Барние и неговият екип възобновиха преговорите лице в лице в Лондон в събота сутринта.

Преговорите са в "последен стадий", каза говорител на британското правителство, допълвайки, че се очакват всекидневни срещи, допълва БТА.

"Остават някои значителни разминавания", посочи главният преговарящ на ЕС в туит.

"За да бъде възможна сделка, ЕС трябва напълно да уважава британския суверенитет", подчерта Фрост.

След месеци на безизходица в преговорите Брюксел и Лондон съобщават, че се приближават към споразумение, но все още позициите им се разминават по правилата за риболова, регулациите за конкуренцията и управлението.

До изтичане на крайния срок за сключване на споразумение остават броени седмици и неуспех би принудил Великобритания да напусне единния пазар на ЕС без сделка, което ще наруши дейността на бизнеса и търговията.

Великобритания официално излезе от ЕС в края на януари, но остана в митническия съюз и единния пазар през преходния период, който приключва на 31 декември.

В политическата декларация за бъдещите отношения двете страни се ангажираха да „поддържат общите високи стандарти“ в Обединеното кралство и ЕС „в края на преходния период в областта на държавните помощи, конкуренцията, социалните стандарти и стандартите за заетост, околната среда, климатичната криза и съответните данъчни въпроси “.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички