Предупреждение от Столтенберг, какво крои Русия

Украинските сили водят контраофанзива, при която постигнаха значителни успехи на изток и на юг

Предупреждение от Столтенберг, какво крои Русия | StandartNews.com

Русия се опитва да забави бойните действия в Украйна през зимата, за да набере сили за подновяване на нападението през следващата година, заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Украинските сили водят контраофанзива, при която постигнаха значителни успехи на изток и на юг, включително превземането на град Херсон.

"Това, което виждаме сега, е, че Русия всъщност се опитва да „замрази“ войната, поне за кратък период от време, за да може да се прегрупира, да се поправи, да се възстанови и след това да се опита да започне по-голяма офанзива следващата пролет", заяви Столтенберг на публично събитие, организирано от „Financial Times“, информира БГНЕС.

Столтенберг заяви, че членовете на НАТО продължават "безпрецедентните" доставки на оръжия и подкрепа за Украйна въпреки опасенията, че конфликтът изчерпва запасите на Запада.

"Също толкова важно, колкото и добавянето на нови системи, е да се гарантира, че системите или оръжията, които вече сме доставили, са действително оперативни или работят по ефективен начин", каза Столтенберг. "Което означава, че те се нуждаят от огромно количество боеприпаси, резервни части, а също и от поддръжка."

Някои от най-ожесточените боеве в момента са съсредоточени около източния град Бахмут, който руските сили се опитват да превземат от месеци.

Съединените щати заявяват, че очакват боевете да продължат с "намалено темпо" през следващите месеци, тъй като и двете страни се стремят да възстановят силите си.

Столтенберг заяви, че не разполага с "повече информация" за предполагаемите украински безпилотни удари по въздушни бази на територията на Русия, след като Вашингтон настоя, че "нито е насърчавал, нито е давал възможност" за подобни атаки от страна на Киев. Ръководителят на НАТО обаче настоя, че основният въпрос остава, че Украйна се бори, за да се защити, докато Москва бомбардира гражданската инфраструктура в опит да лиши хората от електричество и отопление през зимата.

"Украйна има право да се защитава от този вид атаки", каза той.

Столтенберг заяви, че условия за мирно разрешаване на конфликта "сега не са налице, защото Русия не е показала никакви признаци за участие в преговори, които зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай