Посочиха коя държава от Западните Балкани първа ще влезе в ЕС

Черна гора е най-ясният, най-очевидният кандидат за по-бърз напредък в преговорите

Посочиха коя държава от Западните Балкани първа ще влезе в ЕС | StandartNews.com

Черна гора може да напредне към Европейския съюз най-бързо от всички страни от Западните Балкани, ако новото правителство покаже истинска воля и изпълни това, което се очаква от него, коментират брюкселските кореспонденти от Хърватия и Сърбия.

Августин Палокай, хърватският кореспондент на “Сутрешен вестник“ и други медии от Брюксел, смята, че Черна гора е единствената в региона, която има реален шанс за голям напредък в процеса на интеграция в ЕС. „Черна гора няма проблеми със страните членки на ЕС, има добри отношения с всичките си съседи, няма никакви политически пречки“, твърди Палокай, цитиран от Радио и телевизия Черна гора (РТЧГ).

Душан Гаич, кореспондент на сръбската РТС от Брюксел, добавя, че Черна гора е най-ясният, най-очевидният кандидат за по-бърз напредък в преговорите, не само защото отбелязва най-голям напредък във формален смисъл, но и защото няма други проблеми, които могат допълнително да възпрепятстват процеса. „Няма открити въпроси, както в случая със Сърбия и Косово, няма двустранни спорове – като Северна Македония с България, или Албания - по всяка вероятност - с Гърция, или проблеми на вътрешното функциониране, както е в Босна и Херцеговина“, казва Гаич .

Гаич и Палокай цитират проекта на заключенията за Черна гора, които ще бъдат приети на заседанието на Съвета по общи въпроси, а след това потвърдени на декемврийската среща на върха на лидерите на ЕС, като подчертават, че оценката за Черна гора е доста ясна и реалистична. Сега Брюксел очаква политически стабилност, допълват те. „Очаква се да бъдат изпълнени условията в областта на върховенството на закона, за да завърши напредъкът в съдебната система, и да бъдат изпълнени преходните критерии по глави 23 и 24, защото това е предпоставка за затваряне на други преговорни глави, което се чака отдавна в преговорния процес на Черна гора“, заявява Гаич.

Палокай допълва, че Черна гора е загубила твърде много време и сега е моментът да навакса, да възстанови работата на институциите, да бъде постигнат вътрешен консенсус с всички партии и с опозицията, за да се изпълнят всички стандарти и критерии за напредък към ЕС. „Защото напредъкът на Черна гора по европейския път ще бъде ясно послание към всички други страни в региона, че процесът на разширяване е жив и че е възможен напредък, за което гражданите на някои страни от Западните Балкани вече бавно губят надежда“, заключават наблюдателите, цитирани от РТЧГ.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай