Порошенко: С Русия сме във война

Порошенко: С Русия сме във война | StandartNews.com

Украинският президент Петро Порошенко заяви в интервю за Би Би Си, че страната му на практика се намира в състояние на война с Русия и трябва да е подготвена да посрещне лятна военна офанзива. Запитан от журналиста Фергал Кийн има ли шансове Украйна да получи смъртоносно оръжие за борба с бунтовниците, подкрепяни от Русия, президентът отговаря: "Нека назовем нещата с истинските им имена - ние не воюваме със сепаратистите, които подкрепя Русия. Това е истинска война с Русия.

Пленихме двама руски военни, преди няколко седмици и месеци заловихме първо 20, после 60 руски командоси. Какво по-силно доказателство? Тези дни чета в един вестник, че пишат руски войници в кавички. Елате в Киев и проверете сами - няма нужда да използвате кавички. Това са реални офицери от руския спецназ, дошли тук да воюват. Тези двамата убиха един от моите войници. Какви доказателства още да покажем на света? Какви доказателства трябва да предоставим на Русия, че това са нейните войници, нейната редовна армия, нейната война и агресия?".

Порошенко твърди, че му трябват две неща за постигане на мир - контрол над границата, за да бъде затворена тя за руски войски и оръжие, и връщане обратно в Русия на вкарани руски армейски подразделения. Журналистът го пита дали вярва на Владимир Путин. След пауза президентът отговаря: "Едва ли".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай