Порошенко: Избори в Донбас са невъзможни засега

Порошенко: Избори в Донбас са невъзможни засега | StandartNews.com

Провеждането на избори в Донбас, предвидено от Минските споразумения за уреждане на украинския конфликт, е невъзможно в най-близка перспектива. Това каза украинският президент Петро Порошенко във Вашингтон, цитиран от ТАСС. Той пристигна там снощи, за да участва в световната среща на върха по ядрената сигурност.

"Украйна си остава ангажирана с пълното прилагане на всички Мински споразумения" и ги разглежда като "единствен наличен сега на масата за преговори вариант за уреждане. Ние се стремим да открием пътя на политическия процес и да проведем местни избори в Донбас", отбеляза той.

"Такива изори обаче са възможни само ако Русия изпълни предвиденото в Минските споразумения, което засяга сферите на сигурността, и ако тя не манипулира фразата "провеждане на местни избори в съответствие с украинското законодателство и международните стандарти", допълни украинският президент.

Украинското правителство "не може да приеме легитимиране на окупацията на Донбас, или избори-фарс, или руското разбиране на свободни и справедливи избори", категоричен бе Порошенко.

Доставки на военна техника, но не тежки въоръжения, като бронирана техника и артилерия, а средства за радиоелектронна война и свръзка, иска Украйна от САЩ, стана ясно още от думите му.

"Нужна ни е определена американска технология - за водене на електронна война, за поддържане на защитена комуникация", посочи Порошенко.

По-късно украинският президент ще срещне с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай