Порошенко е предложил нови преговори на сепаратистите

Порошенко е предложил нови преговори на сепаратистите | StandartNews.com

Расмусен и Обама ще обсъдят ситуацията в Украйна

Киев. Украйна е предложила време и място за разговори в събота за постигане на трайно прекратяване на огъня с проруските бунтовници и е в очакване на отговор, гласи съобщение на уебсайта на президента.

В последните военни действия в източната част на страната загинаха 13 военнослужещи.

Сайтът не назова мястото, но западен дипломат очаква разговорите да се проведат отново в Донецк, където бунтовниците контролират ключови точки.

Повече от 200 души на правителствените сили са били убити, както и стотици цивилни и бунтовници, в повече от два месеца от боевете в източна Украйна.

Украинските сили са унищожили щаба на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Артьомовск, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, цитиран от РИА Новости.

В петък батальонът на МВР "Артьомовск" извърши разузнавателен рейд в Артьомовск. Унищожен е щабът на ДНР", написа Аваков в страницата си в социалната мрежа Фейсбук в интернет.

Артьомовск (на украински Артемівськ), е над 80-хиляден град в Донецка област на Украйна.

В момента продължава активната военна операция на силовите структури на Киев срещу бунтовниците в източната част на страната, където преобладават рускоезични украинци и етнически руснаци.

Генeралният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети САЩ от 7 до 9 юли, съобщи пресслужбата на Алианса.

"Генералният секретар ще пристигне на 7 юли във Вашингтон, където ще говори пред Атлантическия съвет на САЩ на тема "Здравата трансатлантическа връзка пред един непредсказуем свят".

На 8 юли Расмусен ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама, съобщиха още от НАТО. ИТАР-ТАСС припомня, че по-рано официалният представител на Белия дом Джош Ърнест е съобщил, че Барак Обама и Андерс Фог Расмусен ще обсъдят ситуацията в Украйна. Разговорът ще бъде във вторник, 8 юли, в Белия дом.

"Президентът и генералният секретар ще обсъдят кризата в Украйна, а също и въпросите за повишаване на отбранителната способност на нашите съюзници в НАТО", съобщи Ърнест. Тогава той уточни, че ще стане въпрос и за подготовката на предстоящата през септември среща на НАТО в Уелс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай