Порошенко: Донбас е като Мордор

Порошенко: Донбас е като Мордор | StandartNews.com

Украйна отбеляза с военен парад годишнина от независимостта си

Президентът на Украйна Петро Порошенко, който днес отбеляза с военен парад 24-та годишнина от независимостта на страната, сравни в своята реч Новорусия с Мордор - измислената страна на злото от книгите на Джон Р.Р. Толкин "Властелинът на пръстените", предаде Би Би Си.

"Украйна е била, е и ще бъде. А Новорусия е толкински мит, наречен Мордор", каза Порошенко. С термина Новорусия руски националисти обозначават идеята за обединяване на териториите, воюващи с властите в Киев. Порошенко заяви, че в Донбас се намират 40 000 "бойци", от които 9000 са "кадрови военни на Руската федерация". Москва непрекъснато отрича да е изпращала свои военни на украинска територия. Порошенко каза още, че няма алтернатива на мирното уреждане на конфликта и на прилагането на Споразуменията от Минск, но добави, че "врагът не се е отказал от идеята за директно нахлуване в Украйна".

Днес в Киев се проведе Марш на независимостта, в който взеха участие 2300 военнослужещи, включително участници в операциите в Донбас и курсанти от военните училища. По време на парада в Киев украински посланици, чуждестранни дипломати и други известни личности изпяха украинския химн. В колективното изпълнение на украинския химн взели участие посланиците на Литва, Канада, зам.-посланикът на Холандия, посланикът на Дания и дипломати на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай