Порошенко води на Тимошенко

Порошенко  води на Тимошенко  | StandartNews.com

Киев. Милиардерът Петро Порошенко е фаворит за президент на Украйна и засега изпреварва основната си съперничка Юлия Тимошенко, пише Дойче веле. Оттеглянето на шампиона по бокс Виталий Кличко от надпреварата и неговата подкрепа за Порошенко засилва шансовете на шоколадовия магнат, обясняват анализаторите. Милиардерът се представя блестящо в социологическите проучвания, но сега ще получи и допълнителни проценти от поддръжниците на Кличко и неговата партия "Удар". Това е важно, тъй като на последните избори малката партия на Порошенко "Солидарност" не успя да спечели особено много гласове.

Порошенко е свръхбогат, а и с чиста биография. "Не сме открили абсолютно никакви случаи на корупция, свързани с него", казва Светлана Залишчук от неправителствената организация "Честно", която разглежда президентските кандидатури буквално под лупа.

Дали обаче може да се очаква, че Порошенко ще спечели президентските избори още на първия тур? След като се появи запис на телефонен разговор, в който Юлия Тимошенко отправя смъртни заплахи към руския президент Путин, подкрепата към нея рязко спадна. Анализатори обаче отбелязват, че досега тя винаги е водила добре предизборните си кампании и е успявала да печели гласове. Затова и се смята, че най-вероятно ще се стигне до балотаж между двамата.

Разоръжават със закон отрядите

Украинският парламент гласува закон "За неотложно разоръжаване на незаконните въоръжени формирования в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. В подкрепа на документа гласуваха 256 депутати във Върховната Рада при необходим минимум 226 гласа. Радата възложи на Службата за сигурноста (СБУ) и Министерството на вътрешните работи да разоръжат незаконните въоръжени формирования и граждани, притежаващи нерегистрирано оръжие. Проектозаконът беше внесен от лидера на парламентарната фракция на партията "Отечество" Сергей Соболев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай