Вторник,

Порошенко въведе военно положение в Украйна

От: Стандарт -
255
Порошенко въведе военно положение в Украйна
A
A
A

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в страната, съобщи РИА Новости. Извънредната ситуация ще бъде в сила от 26 ноември до 26 януари 2019 г. На Генералния щаб на украинската армия е възложено да организира частична мобилизация. 

На службите за сигурност пък е наредено да затегнат контраразузнавателния, антитерористичния и антидивернионния режими, а също така да се усили информационната сигурност.  Военното положение е заради морския сблъсък между руски и украински кораби до Керченския проток. Извънредният режим ще влезе в сила след одобрение от Върховната Рада, която се събира днес. Военното положение обаче дава почти неограничена власт на президента, коментира РИА Новости. Той може да забранява политически партии, да разрешава отнемане на имущество от граждани и да замени гражданските власти с военна администрация.  Според опоненти на Порошенко така той се опитва да си подсигури победата на президентските избори през март догодина. 

Междувременно Европейската комисия призова Русия да освободи трите украински кораба, които бяха задържани от руската брегова охрана.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com