Полският парламент отново бръкна в раната от Втората световна война

Резолюцията е инициатива на депутати от управляващата партия "Право и справедливост"

Полският парламент отново бръкна в раната от Втората световна война | StandartNews.com

Сеймът, долната камара на полския парламент, прие резолюция в сряда, призоваваща Германия да поеме политическа, историческа, правна и финансова отговорност за започването на Втората световна война, съобщава БТА.

Резолюцията е инициатива на депутати от управляващата партия "Право и справедливост" и беше подкрепена от 418 депутати, четирима бяха против и 15 се въздържаха.

В резолюцията Сеймът „призовава правителството на Федерална република Германия недвусмислено да поеме политическа, историческа, правна и финансова отговорност за всички последствия, причинени в Република Полша и на полските граждани в резултат на началото на Втората световна война от германския Трети райх."

„Сеймът на Република Полша декларира, че правилно представляваната полска държава никога не се е отказала от претенциите си срещу германската държава“, се казва в резолюцията. „Няма никакви основания, нито морални, нито законови, да се твърди, че исковете са законосъобразно оттеглени или са изтекли.“

Споменаването на „правилно представляваната“ държава предполага, че долната камара смята следвоенното комунистическо правителство на Полша, което може да се е отказало от репарации, за нелегитимно.

Доклад с подробности за загубите на Полша в резултат на германската инвазия беше представен на 1 септември, [в деня на] 83-ата годишнина от избухването на Втората световна война. Според доклада Германия трябва да плати на Полша 6,2 трилиона полски злоти (1,32 трилиона евро) като компенсация за разрушенията, причинени от войната.

Германското правителство каза, че въпросът е приключен поради факта, че Полша очевидно се е отказала от военни репарации през 1953 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай