Полша отваря стари рани от Втората световна война

Полша подготвя подробен доклад за щетите, понесени от страната по време на окупацията от нацистка Германия

Полша отваря стари рани от Втората световна война | StandartNews.com

Правителството на Полша подготвя подробен доклад за щетите, понесени от страната по време на окупацията от нацистка Германия през Втората световна война. Това заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от полски медии, съобщава БТА.

Според вестник "Полска таймс" документът, който ще бъде преведен на няколко езика, ще съдържа финансова калкулация на тогавашните щети, превърнати в съвременна валута.

"От три-четири години подготвяме много подробен отчет, който трябва да покаже не само обхвата на военните престъпления, извършени от Германия, но и разрушенията", каза Моравецки. Той изтъкна като факт, че Полша е сред държавите, пострадали най-тежко след войната, но е получила съвършено малко средства като обезщетение, което по думите му "трудно може да бъде наречено обезщетение".

"Германците нанесоха на поляците огромна вреда и никога не понесоха материална отговорност за това", заяви Моравецки, цитиран от "Полска таймс. 

Уебсайтът 300polityka.pl цитира изявление на Радослав Шикорски, бивш министър на отбраната (2005-2007 г.) и на външните работи (2007-2014 г.), за телевизионния канал "Полсат нюз", според което с настояването си за репарации управляващите само влошават полско-германските отношения. "Качински е погнал немците и дава обещания, че има шансове за военни репарации", обаче такива шансове "няма и няма да има", каза той по адрес на председателя на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай