Почит и възстановки за 70 години от Десанта в Нормандия

Франсоа Оланд покани Владимир Путин за церемониите

Почит и възстановки за 70 години от Десанта в Нормандия | StandartNews.com

Колвий-сюр-Мер. Световни лидери, сред които американският президент Барак Обама и британската кралица Елизабет Втора, ще участват във възпоменателните церемонии в чест на 70-ата годишнина от Десанта в Нормандия. Над 150 000 американски, британски, канадски и други съюзнически войници рискуват и жертват живота си за свалянето на Адолф Хитлер и победата над Третия Райх. 

За паметните церемонии хиляди посетители и ветерани се стичат към гробищата, плажовете и селата в Нормандия, където преди 7 десетилетия е извършен най-мащабният морски десант в историята. Централната точка на днешните събития е Американското гробище и мемориал с неговите 9 387 бели мраморни надгробни плочи, обърнати към Омаха Бийч, където се е водило най-голямото кръвопролитие при десанта. Ученици и пенсионери, войници в униформа и ветерани в инвалидни колички тихо се спират пред надписите и отдават почит на загиналите свои близки и незнайни воини, описва тазсутрешната обстановка "Time".

Годишнината е отбелязвана с малки и големи церемонии в цяла Нормандия, които текат от началото на седмицата. На мястото на стратегическа битка - пристанището Уистреам, днес ще се проведе международна среща на високо равнище.

Путин поканен в Нормандия въпреки изключването от Г7

Френският президент Франсоа Оланд реши да покани за честванията руския си колега Владимир Путин, въпреки, че той бе изключен от срещата на Г7 в Брюксел. Според едни анализатори с това Оланд изразява уважение и признание към приноса на съветските воини за победата над Хитлер, но според други поканата дава смесени сигнали поради усложнените отношения между Запада и Русия заради продължаващата криза в Украйна.

Руски парашутисти се включиха във възстановките на десанта късно снощи и развяха руския флаг в памет на жертвите, дадени от Съветския съюз през Втората Световна война и победата на Източния фронт. В нощта на четвтъртък фойерверки озариха небето над историческите плажове в памет на загиналите и в чест на ветераните. 

Годишнината е още по-забележителна, тъй като може да бъде последната, в която толкова много останали живи ветерани могат да пътуват до Нормандия и да разкажат спомените си - почти всички участници в събитията са над 90-годишни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай