Почина бащата на компютърната мишка

Почина бащата на компютърната мишка | StandartNews.com

Лос Анджелес. Почина създателят на компютърната мишка д-р Дъглас Енгелбарт. По информация от световните медии, легендата на информатиката си е отишъл на 88 години в Калифорния.

Енгелбарт е и един от "бащите" на интернет, допринесъл е много за създаването на програми за текстообработка, за налагането на графичния интерфейс и др. Най-голямото му откритие - компютърната мишка, е представена през декември 1968 г. под формата на прототип. Пусната е в продажба чак през 1981 г. от "Ксерокс". Мишката се налага сред потребителите от "Епъл", които купуват патента за производството за системата си "Макинтош" през 1984 г.

Дъглас Енгелбарт е роден през 1925 г. с САЩ, има шведски и норвежки корени. На 30 годишна възраст става доктор по електроинженерство и компютърни науки от Университета Бъркли (Berkeley.edu), където работи по проекта CALDIC (California Digital Computer). По-късно става част от Станфордския изследователски институт, където именно се занимава с разработката на NLS (o­n-Line System).

През 1967 г. кандидатства за патент за "X Y позиционен индикатор за дисплей", който получава през 1970 г. Устройството става известно като "мишка заради" кабела, който прилича на опашка, но създателите му са го наричали "бръмбар".

Енгелбарт не забогатява от патента си, донякъде защото той изтича през 1987 г. - малко преди революцията при персоналните компютри да стане видна за всички, а и защото по-късно използваните устройства модифицират оригиналния механизъм с двете колелца, отговорни за позициониране на курсора по хоризонтала и вертикала. По собствените му думи екипът му не си е давал сметка за реалната стойност на изобретението, лиценза за което предоставят на "Епъл" срещу 40 000 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай