Почина легендарен френски режисьор

Сздател на френското авангардно кино

Почина легендарен френски режисьор | StandartNews.com

На 91 години почина Жан-Люк Годар, съобщи вестник „Либерасион“.

„Жан-Люк Годар, режисьор с многолико творчество, въплъщение на противоречията на едно изкуство в постоянно търсене, почина днес, 13 септември, на 91-годишна възраст. Той оставя след себе си кариера, изпълнена с шедьоври и изключителни постижения, които го превръщат в легенда още приживе“, пише френското издание.

Годар е един от режисьорите, които стоят в основата на френската Нова вълна. Ранните му творби оказват голямо влияние върху развитието на световното кино. Филмовият дебют на Годар "До последен дъх" излиза през 1960 г. с участието на Жан-Пол Белмондо и Жан Себерг. Особеността на филма е, че сценарият е написан от Годар и Франсоа Трюфо преди началото на снимките, а диалозите са измислени от актьорите в процеса на работа, предаде БГНЕС.

Жан-Люк Годар е роден в Париж на 3 декември 1930 година - второ от 4 деца на франко-швейцарско семейство. Баща му е бил лекар, притежавал е частна клиника, а майка му е била наследник на род банкери от Швейцария. През Втората световна война семейството емигрира в Швейцария, но през 1948 година се развеждат и той се връща в Париж.

Считан е за виден представител на авангарда в световното кино с голям принос за неговото развитие.

През 1961 г. се жени за актрисата Анна Карина, която участва в много негови творби – „Жената си е жена“ (1961), „Да живееш живота си“ (1962) и др. Впоследствие връзката им се разпада и в този период той прави „Алфавил“ и „Лудият Пиеро“ (1965), в които дава израз на екзистенциалната си криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай